Malatya Vuslat TV

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Deprem Konutlarını İnceledi

GÜNDEM

MALATYA (İHA) - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Malatya’da Yapımı Süren Deprem Konutlarında İncelemelerde Bulundu. Yılmaz, Yıl Sonuna Kadar 4 Bin Konutun Hak Sahiplerine Teslim Edileceğini Söyledi.

Deprem bölgesi Malatya’da çeşitli temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Yeşilyurt ilçesi İkizce Mahallesi'nde bulunan rezerv alanına inşa edilen TOKİ deprem konutlarını inceledi. Burada örnek daireyi de gezen Yılmaz, yaptığı açıklamada Malatya’nın asrın felaketinde en fazla hasar gören illerden biri olduğunu belirterek, dolayısıyla çok fazla konuta ihtiyaç olduğunu söyledi.
22 bin konutun inşa sürecinin devam ettiğini de kaydeden Yılmaz, “Yıl sonuna kadar 4 bin konutun hak sahiplerine dağıtılacağını öngörüyoruz. Diğerleri de peyderpey gelecektir. Hak sahipliği de netleşiyor, vatandaşlarımızın kalıcı bir şekilde barınma sorunlarını bir an önce çözüme kavuşturacağız” dedi.
Rezerv alanına yapılan deprem konutlarının yanı sıra altyapı ve sosyal donatıların da yapılacağını ifade eden Yılmaz, “Altyapı anlamında da ciddi bir çalışma içindeyiz. Depremin tahrip ettiği altyapıları hızlıca tamir ediyoruz. Burada da rezerv alanlar oluşturduk, buraların yol, su, elektrik, doğal gaz gibi altyapılarının yanı sıra eğitim, sağlık gibi sosyal donatıları da hızla yapacağız” şeklinde konuştu.
Şehirdeki ticari hayatın da yeniden canlanması adına çalışmaların sürdüğünü kaydeden Yılmaz, “Vatandaşımızın deprem sonrası yaralarını sarıyoruz. Malatya’yı kısa bir süre sonra eskisinden de daha güçlü olarak yoluna devam edecektir. Türkiye Yüzyılı'nın öncü şehirlerinden biri de Malatya olacak, buna da yürekten inanıyoruz” dedi.

Türkiye'nin bir anlamda önceliklerini çıkarmaya çalıştıklarını da kaydeden Yılmaz, şunları söyledi:
“Yapısal reformların da 2 kanaldan etkisi var politikalarımıza. Bir tanesi somut sonuçlar kanalıyla etkiler yani bir alanda yapısal bir reform yaptığınızda işte 2 yıl sonra 3 yıl sonra 4 yıl sonra bunun somut etkilerini görüyorsunuz. Bu anlamda etkisi var yapısal reformların. Bir de beklenti kanalıyla etkisi var. Yapısal reform becerisi iradesi gösteren ülkeler geleceği çok daha parlak ülkeler oluyorlar. Dolayısıyla yatırımcılar yapısal reform yapıldığını görünce bunun şimdiden bugüne de beklentiler kanalıyla yansımalarını görüyorsunuz. Dolayısıyla bu 2 kanal itibariyle yapısal reformların da çok önemli görüyoruz ve bu konuda da yine önemli bir çerçeve oluşturmuş durumdayız. Orta vadeli programımızın ekine ilk defa yapısal reformları takvimle indirilmiş bir şekilde ana öncelikleri belirlenmiş bir şekilde koymamızı da sebebi bu.”
Deprem bölgesinde yaklaşık 104 milyar dolar bir maliyet öngördüklerini ifade eden Yılmaz, bunun 3 ana unsuru olduğunu söyledi. Bölgede konutların yeniden inşası, altyapının tamiri ve ekonomik sosyal hayatın yeniden canlandırılması gerektiğini ifade eden Yılmaz, “Özellikle ekonomik sosyal hayatın canlandırılması noktasında sizlerin perspektifi çok çok kıymetli. Bu bölgelerimizde ben inanıyorum ki eskisinden de daha canlı bir ortam oluşacak. Bir defa bir enerji boşaldı bu bölgelerde yüzyıllardır bekleyen bir enerji boşaldı. Diğer taraftan buraları yeniden imar ediyoruz ve yeni standartlara göre yeni yapı standartlarına teknolojilere göre inşa ediyoruz. Dolayısıyla bu bölgeler aslında en güvenilir bölgeler arasında yer alacak önümüzdeki dönemde. Deprem afet riski açısından risklerin azaldığı bir bölge olacak. Yatırım ortamını burada daha iyi bir noktaya taşımamız lazım. Sadece kamu yatırımlarıyla bu bölgeyi bir yere götüremezsiniz kamu+ özel yatırımlarla bu çabayı ortaya koymamız gerekiyor. Burada sizlerin dediğim gibi fikirleri bizim için son derece kıymetli” diye konuştu.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Nikah Sarayı’nda gerçekleşen programa Erman Ilıcak, Ahmet Çalık, Vahap Küçük, Nihat Özdemir, Faruk Eczacıbaşı, Emine Sabancı gibi iş dünyasının tanınan isimleri de katıldı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.