DAİMFED Malatya Şube Başkanı Kadircan Esen ile birlikte şantiye alanında inceleme yapan eski Dış Ticaret ve Gümrük Bakanı Kürşat Tüzmen, Malatya’da kent merkezinde bulunan Saray Mahallesindeki rezerv alanlarında çalışmaların yavaş ilerlediğini belirterek, bu konuda yetkililerin esnafı ikna etmesi gerektiğini söyledi.
Bir iletişim kopukluğu gördüğünü ifade eden Tüzmen, “Vatandaşa iyi bir şekilde anlatmamız lazım. Arkada yapılan çalışma yine vatandaş için yapılan bir çalışma. Daha güzel bir Malatya olsun, depremde hasar gören binaların tamamıyla yıkılanların ve orta hasarlı olanların kaldırılıp yerine yenilerinin yapılmasıyla ilgili bir çalışma. Ama görüyorum ki verilen mühlet içerisinde daha çok az bir ilerleme var. Şimdi sizlerden ricamız, el birliğiyle bu işe hız vermek. Esnafımıza vatandaşımıza ne yapılması gerektiğini iyi bir şekilde anlatmak gerekiyor. Herhangi bir şekilde frenle karşılaşmadan buralarda işimizi yaparak yolumuza devam etmemiz lazım” dedi.
Müteahhitlik sektörünün döviz getiren çok önemli bir sektör olduğunu kaydeden Tüzmen, “Bütün amacımız Türkiye'ye daha fazla gelir getirebilmek. Nasıl yapacağız bu işi, işte hızımızı kesmeyerek. Vatandaş itiraz edebilir, vatandaşa iyi anlatılmamış olabilir. Yılmadan, üşenmeden teker teker bu esnafla konuşup olayları anlatıp ondan sonra onların da rızasını aldıktan sonra bu işleri tamamlamamız lazım. Ama buna vatandaş da destek versin. Şu görüntü Malatya'ya yakışmıyor arkadaşlar. Malatya'mız hakikaten Türkiye'nin en gözde şehirlerinden biri ve aradan bu kadar zaman geçmiş çıkamıyoruz. Yani bu işin içinden çıkmak için kararlı olmak lazım. Gerekeni yapmak lazım.” İfadelerine yer verdi.
Saray Mahallesi’ndeki rezerv alanı şantiyesindeki yetkililerle görüştüğünü belirten Tüzmen, “Buradaki şantiyeden örnek verebilirim. 400 günlük bir sözleşme yapılmış, işin 125 günü geçmiş. Yaklaşık yüzde 25’i geçmiş durumda. Bitirilen işe baktığım zaman yüzde 4 seviyesinde. Yani demek ki çok büyük bir eksiklik var. İş tamamlanmasıyla verilen işin gününü birbirine böldüğünüz zaman işin çok yavaş gittiğini görüyoruz. Bunun tamamıyla normale getirilmesi hatta gecikme zamlarından üstüne konarak tamamıyla hızlı bir şekilde bu işin tamamlanması lazım” diye konuştu.
DAİMFED Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu ise müteahhitlik sektörünün durdurulmadan ve küçük hesaplar yapılmadan, vatandaşla müteahhidi karşı karşıya getirmeden bürokrasi yollarının hızlı çözülmesi gerektiğini söyledi. Karslıoğlu, “İnşallah bundan sonraki süreçlerde bir dahaki gelişimizde yüzde 4’lük yapım aşamasının yüzde 50’ye tamamlandığını göreceğiz” dedi.
DAİMFED Malatya Şube Başkanı Kadircan Esen’de açılış öncesi kent merkezindeki çalışmaları yerinde incelediklerini belirterek, “Bakanımız da bugün sahada aksayan işleri ve sorunları yerinde görme fırsatı buldu. Ben kendilerine, federasyon başkanı ve federasyon yönetiminde ayrıca sayın bakanımız da buraya ziyaretlerinden dolayı federasyon şubemiz adına çok teşekkür ederim” dedi.
Eski Bakan Tüzmen, DAİMFED Başkanı Karslıoğlu ve yönetimi daha sonra Kışla Caddesi esnafını ziyaret etti. Burada esnafın sorunlarını dinleyen Tüzmen burada yaptığı açıklamada, “Her şeyin 2 tarafı vardır. Biz 2 tarafı da değerlendirmek istedik. Beraberimizde inşaat mühendisleri, ve müteahhit arkadaşlarla beraber esnaflarımızı ve şantiye alanını gezdik. Kendilerinden duyduklarımız, inşaat işlerinin çok yavaş gitmesinin nedeninin buradaki dönüşüm projelerinde direnme olduğunu, bunun da esnaftan kaynaklı olduğunu söylediler. Geldik şimdi esnafla da görüşüyoruz. Esnaf diyor ki, ‘Bize 15 gün içinde burasını yıkacağız dediler. Kimisi yer gösterdi, konteynerler orada diyorlar, hiçbir insan gelmez oraya. Biz nasıl orada satış yapacağız’ diyorlar. Bunlar hep bizim bildiğimiz Türkiye'nin çeşitli yerlerinde hatta dünyanın her yerinde yaşanan hadiseler. Vatandaşın biraz iyi ikna edilmesi lazım. Bu bunu görüyorum. İktidarıyla muhalefetiyle milletvekillerinin sokakta bu vatandaşı ikna etmeleri, neyin nasıl yapılacağını iyi bir şekilde anlatmaları lazım. Şimdi burası yıkımı bekliyor, yıkım haberi daha tam olarak iletilmemiş. Bürokrat burayı yıkamıyor, çünkü siyasiler ayak diriyor. Diyorlar ki ‘burayı yıkma bu adamlar nasıl ekmek yiyecek’ ama bir karar verildikten sonra onun gereğini herkes yapar. Biz o tarafa bakıyoruz. Adam 400 günlük iş almış 125 gün geçmiş işinin yüzde 4’ünü tamamlamış. Yapamıyor işi, yapamamasının nedeni buraların aynı şekilde faaliyetine devam etmesi. Buraları yıkıp onlara çok daha iyilerini vereceğiz, ama ben inanıyorum bizim Türk Devleti kuvvetli bir devlettir. Her şeyiyle beraber bütün kamu yöneticileriyle beraber bu işlerin üstesinden gelir” diye konuştu.