CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Plan Bütçe Komisyonu’nda Malatya’nın eğitim ile ilgili sorunları ve taleplerini dile getirdi. Ağbaba, Prof. Dr. Sezai Yılmaz ve ekibinin başarılarını, İnönü Üniversitesi’nde yıkılan binaların yapımı ile ilgili talepleri, eğitim emekçilerine resen atamanın sürgün anlamına geldiğini kaydetti.
KARACİĞER NAKLİNDE DÜNYADA ÖRNEĞİ OLMAYAN BAŞARI
“Malatya İnönü Üniversitesi. Dünyada örneği olmayan bir işi başarıyor” diyen Ağbaba, “Önce 3'lü, sonra 5'li, sonra 6'lı çapraz nakil yapıldı. Geçtiğimiz haftalarda Sayın YÖK Başkanı da Twitter'dan paylaştı, dünyada örneği olmayan 7'li çapraz naklini Türkiye gerçekleştirdi, Malatya gerçekleştirdi, İnönü Üniversitesindeki ekip gerçekleştirdi. Öncelikle o ekibin başındaki Profesör Doktor Sezai Yılmaz'ı tebrik ediyorum, olağanüstü ekibiyle müthiş bir destan yazıyor âdeta. Malatya, Türkiye'nin en güzel şehri hiç kuşkusuz. Dünyanın en güzel kayısıları Malatya'da üretiliyor, marka olmuş. En zekileri de oradan çıkıyor tabii ki Malatya'dan çıkıyor. Ancak değerli arkadaşlar, Malatya'da hakikaten büyük bir özveriyle destan yazılıyor; hocam çok iyi bilir. Öğretim üyeleri özel üniversitelere geçerek çok paralar kazanıyorlar ama bu ekip, sağ olsun, orada durarak hem Malatya için hem insanlık için bir hizmet yapıyorlar. Sezai Yılmaz'a, ekibine teşekkür ediyorum. Geçtiğimiz dönem rektörlük yapan Sayın Ahmet Kızılay'a teşekkür ediyorum desteklerinden dolayı. Yine, başhekimlik yapan sevgili Adil Başkıran'a teşekkür ediyorum. Önceki rektörlerimizden Cemil Çelik'e teşekkür ediyorum ve 1990'lı yıllarda bu işi başlatan Profesör Doktor Fatih Hilmioğlu'na da çok teşekkür ediyorum. Gördüğünüz gibi teşekkür edilmesi gereken nokta da teşekkür ediyoruz. Ayrıca, Karaciğer Nakil Enstitüsü binasının yapılmasını sağlayan, o dönemki Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'a da teşekkür ediyorum. Merkez hem Malatya ekonomisine katkıda bulunuyor, dünyanın sağlığına katkıda bulunuyor. İnşallah, Nobel Tıp Ödülü'nü de Malatya'ya hocalarımız kazandıracak.” Dedi.
İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ’NDE YIKILAN BİNALARIN YAPIMI İÇİN DESTEK İSTİYORUZ
“Bu kadar güzel övgüden sonra birkaç eksiğimizi hem YÖK Başkanına hem Sayın Bakana iletmek istiyorum” diyerek konuşmasını sürdüren CHP Milletvekili Veli Ağbaba, “Depremde Malatya yerle bir oldu, şehir merkezimiz yerle bir oldu ama üniversitemiz de çok hasar aldı. Depremde yıkılan binaların yerine yapılması planlanan birkaç binamız var, en öncelikli Mediko Sosyal Binası, öğrencilerin yemek yediği bir yer, yerle bir olmuş, buranın bir an önce yapılması lazım. Paranın tamamını da istemiyorlar, "Yüzde 20'sini verseniz yeterli." diyorlar. Fen-Edebiyat Fakültesi yapım işi var, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi'nin yapım işi var, Eğitim Fakültesi'nin yapım işi var. Hem YÖK Başkanımıza hem Sayın Bakana sormak istiyorum, İnönü Üniversitesi’nin Mediko Sosyal Tesislerin toplam maliyeti 981 milyon lira civarında. Yüzde 20 verilirse iş yapılabileceği söyleniyor; 196 milyon, 200 milyon. Fen Edebiyat Fakültesi, İdari Bilimler Fakültesi, Eğitim Fakültesi konusunda Malatya İnönü Üniversitesine destek verecek misiniz? Ak Parti'li arkadaşlarımız, arada hayra da ellerinizi kaldırın, bu konuda destek verin.” dedi.
HİÇBİR BAŞARI CEZASIZ KALMAZ
Meslek yüksekokullarında doktorasını bitirmiş öğretim görevlilerine de kadro verilmesini isteyen Veli Ağbaba, “Malatya'yla ilgili hemen birkaç başlığı söylemek istiyorum. Ağır hasarlı okulların büyük bir bölümü, maalesef, geçmişte güçlendirilen okullar. Bir şeyi daha tebrik etmek istiyorum burada. Hiçbir başarı cezasız kalmaz. Bizim okullarımız depremde çok iş gördü, bütün depremzedeler bizim okullarımızda ağırlandı. Çünkü okullarımızın bir kısmı depremden önce yenilenmişti, o zamanki İl Millî Eğitim Müdürü Battal Kanbay'a da huzurlarınızda teşekkür ediyorum, onun da emeği çoktur bu işte. Toplanma alanlarının ne anlama geldiğini büyük deprem bize öğretti” ifadelerini kullandı.
RESEN ATAMA SÜRGÜN DEMEKTİR
Öğretmenlerin Resen atama sorunlarını da gündeme getiren Ağbaba, “Bu süreçte norm fazlası olarak değerlendirilen öğretmenlerimiz resen atamalarla âdeta sürgün edilmek isteniyor. Bir öğretmenevi meselemiz var, polisevi yapıldı. Geçtiğimiz günlerde bu Öğretmen Meslek Kanunu konuşulurken eski Bakan ve Millî Eğitim Komisyon Başkanı depremde bizde görevliydi Mahmut Özer'in de katkılarıyla bir söz almıştık ama hâlâ yapılmadı. Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu o dönem söz vermişti. Öğretmenevinin ihalesinin hızlandırılmasını istiyoruz.” Dedi.
EĞİTİM EMEKÇİLERİNE DEPREM BÖLGESİ TAZMİNATI İSTİYORUZ
Eğitim emekçilerine deprem bölgesi tazminatı istediklerini kaydeden Ağbaba, “Öğretmenlerin talebi bu, beş yıllık deprem bölgesi tazminatı uygulamasını rica ediyorlar. Öğretmen camiasında karşınıza almadığınız bir usta öğreticiler vardı, şükür onları karşınıza aldınız, onlar da size karşı eylem yapıyorlar. Tasarruf tedbirleri adı altında yapılan bu kısıtlama hiç olmazsa deprem bölgesindekilere uygulanmasın. Usta öğreticiler ihtiyaçlı insanlar, bakanlıktan katkı bekliyorlar.” ifadelerini kullandı.
MALATYALI ÇOCUKLAR ADINA SİZE YALVARIYORUM
Malatya’da 74 tane konteyner kent olduğunu 21 metrekarede insanlar yaşamaya çalıştığını, en çok çocukların zorlandığını kaydeden Veli Ağbaba, “Gittiğimiz her konteyner kentte maalesef çocukların sosyalleşebileceği bir alan yok. Size Malatyalı çocuklar adına size yalvarıyorum, lütfen bu konuya bir el atın. Yani en temel problem, çocuklar sosyalleşemiyor. Yeni nesil yetişen çocukları görseniz hakikaten üzülürsünüz, bu konuda sizden futbol sahası, basket sahası ve internet konusunda, tablet konusunda destek istiyoruz. Sadece Malatya için geçerli değil Adıyaman, diğer deprem bölgeleri için de geçerli. Servis sorunu çeken öğrencilerimiz var. Okul önlerindeki uyuşturucuyu arkadaşlar gündeme getirdi. Malatya'da asbest tehlikesi var” şeklinde konuştu.