Malatya Vuslat TV

MAGİNDER'den Deprem Paneli

MALATYA

Malatya'da ' 6 Şubat depremi sonrası Malatya'nın demografik ve psikososyal yapısı' konulu panel düzenlendi.

Malatya Girişimci İş İnsanları Derneği (MAGİNDER) tarafından Kongre ve Kültür Merkezinde 6 Şubat Depremi sonrası Malatya’nın Demografik ve Piskososyal yapısı Konu Panel Malatyalılar tarafından yoğun ilgi gösterdi. 


Malatya Girişimci İş İnsanları Derneği (MAGİNDER) Başkanı Salih Karademir, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi İnsan ve toplum Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Bülent Kara, Malatya İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Prof. Dr. Hasan Aydemir, İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Prof. Dr. Ramazan Sever, Niğde Ömer Halisdemir, Üniversitesi Eğitim Fakültesi Prof. Dr. Mustafa Talas, Yeşilyurt Kaymakamı Kutsal Baytak, Milliyetçi Hareket Partisi MHP Malatya İl Başkanı Gökhan Gök, Ticaret Borsa Başkanı Ramazan Özcan ve sivil toplum temsilcileri, Oda başkanları vatandaşlar katıldı. 


MAGİNDER derneğimiz 6 Şubat ‘dan 10 önce kurulan bir dernek olduğunu ifade eden. Malatya Girişimci İş İnsanları Derneği (MAGİNDER) Başkanı Salih Karademir olarak, 6 Şubattan 10 gün önce kurulan bir derneğiz Malatya’mızda her görüşten ve her sektörden insanın bir araya geldiği Şehrin ortak çatısını oluşturan bir Dernek. Şehrin biran önce ayağa kalkması ve 6 Şubat Depreminin yaralarını sarması için hep birlikte çalışıyoruz dedi.

6 Şubat Depremi sonrası Malatya’nın Demografik ve Piskososyal yapısı konu paneli düzenliyoruz diyen Başkan Karademir Depremin yaralarını yeni yeni sarıyoruz ama. Malatya’mız özellikle Deprem sonrası Demografik yapısının değişmesi ve Depremin psikoloji adına bu paneli gerçekleştirmek istedik. Bizlere katkıları olacak Malatya’nın buna ihtiyacı var. Hocalarımız bununla alakalı değerli bilgileri verecekler, Şehrimizin yeniden ayağa kalkması için hep birlikte çalışacağız MAGİNDER ailesi olarak bizlerin bir söylemi var Malatya’mız Malatyalılar ile güzel şeklinde konuştu.

İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Sever, dünyanın hemen her ülkesinde yersel, meteorolojik, klimatolojik ve biyolojik birçok afetin yaşandığını ifade etti. Dünyada günümüzdeki en önemli doğal afetin meteorolojik; tayfun, kasırga ce rüzgârlara bağlı afetler olduğuna dikkat çeken Sever, “Dünyada üçüncü sırada deprem yer alıyor. Ülkemize baktığımızda 
Depremin olmaması gibi bir şansımız yok. Burada önemli olan depremin büyüklüğü, yakınlığı ve deprem afetine karşı hazırlıklı olunmasıdır. Malatya 1513, 1893, 1905, 1971, 1986, 1992, 2002 Sivrice ve 6 Şubat 2023 depremini yaşadı. Bu deprem riskinin yanında 6 Şubat depremlerinden sonra Malatya-Ovacık fay bloku konuşulmaya başlandı. Bu fay ile ilgili araştırmalar devam ediyor. Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu fay hattı yüksek potansiyel deprem oluşturan tehditler yetmiyormuş gibi birde Malatya-Ovacık fay hattı ortaya çıktı. Üst yanında çok ciddi fay kuşaklarının, segmentlerinin bulunması Malatya’nın deprem riskini kat be kat artırıyor”

Malatya’mız bir daha böyle bir şey yaşamaz diyen Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi İnsan ve toplum bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Bülent Kara, Malatya’nın ne demek olduğunu beyler deresi aşınca anlıyorsunuz Kazakistan’da ders verirken ’de bizi biz yapan şey Malatya’mız çok kıymetli bununla övünüyoruz dedi. 


“MAGİNDER Başkanı Salih Karademir ve yönetimine canı gönülden teşekkür eden “Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim Fakültesi Prof. Dr. Mustafa Talas “6 Şubat Depreminde canla başla çalıştınız ve vatandaşlarımıza yardım elini uzattınız”. Reklam yapmadan gece gündüz demeden çalıştınız sizi takdir ediyorum. MAGİNDER ailesi sizi tebrik ediyorum 6 Şubat depremin üzerinden 2 yıl geçmiş siz dernek olarak Depremle alakalı Panel düzenliyorsunuz sizi tebrik ediyorum şeklinde konuştu. 

Panel Başkanı Malatya İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Prof. Dr. Hasan Aydemir ise Malatya ya 33 yılını vermiş birisi olarak Malatya bizim için önemli bir şehir, memleketim ağrı 20 yaşında Malatya geldim şuan yaşım 53 yaşındayım ömürüm çoğu Malatya’da geçti, üzülerek söylüyorum 


Kentsel dönüşüm’ de ve öncesinde kent kültürüne ve hafızasına Malatya’nın dikkat etmediğini düşünüyorum böyle olunca bende üzülüyorum Malatya’da 33 yılını geçirmiş birisi olarak Deprem bölgesinde çalışmış birisi olan MAGİNDER başkanı Salih Karademir tanıyorum lisans öğrencim Değerli iş insanlarına sesleniyorum Depremden dolayı okul yaptırıyorsunuz lütfen okulun eski ismini değiştirmeyin ifadelerini kullandı. 


Panel sonrası katılımcılara plaket verildi ve hatıra fotoğrafı çekilerek sona erdi

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.