Türk kültürü ile Japon kültürü arasında bağları güçlendirmek, ülkeler arası diyaloğu pekiştirmek, halkların paydaşlığını artırmak amacı ile 1993 yılında kurulan Türk Japon vakfı Malatya’da da bir dizi çalışmalar yapmak amacıyla çalıştay başlattılar.
Depremin etkilediği 11 ilde sahada çalışan ruh sağlığı ve psikososyal destek uzmanları Malatya’da bir araya geliyor Afet Psikolojisi Platformu ve Türk Japon Vakfı işbirliğinde gerçekleşecek 5 günlük eğitimin Malatya’da olmasının ise özel bir sebebi var. 6 Şubat depreminden sonra yaşayanların yarısının diğer illere göç ettiği, sayısı her gün artmakla birlikte yaklaşık 100 bin kişinin konteyner kentlerde konakladığı Malatya’da diğer üç şehre kıyasla yeterince kurum bulunmuyor. Afet Psikolojisi Platformu, eğitimin yanı sıra 11 ilden gelen katılımcıların şehre gelip gitmesi ile Malatya’nın daha görünür olmasını da amaçlıyor.
Vakfın İkinci Başkanı Doçent Doktor Emin Özdamar, “Afetle ilgili çalışmalara 1995 depremi sonra başladı. Hiyoga Valiliği yardım kampanyası başladı burs falan vermeye başladılar . 2016 sonrası afet eğitimleri verilmeye başlanıldı. Doğa olayları önemli olan afete dönüşmemesi, zihinsel engellilere yönelik afet eğitim projeleri geliştirdik. Pandemi döneminde Japonya’daki Türkiye’deki öğrencileri buluşturup karşılıklı olarak hem Türkiye hem Japonya kültürlerini tanıttılar. Burs programları oluşturuyoruz yoga valisi burs projesi başlatıldı. 11 ilde afeti bire bir yaşayan öğrencilere İstanbul Teknik Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencilerine mimarlık inşaat çevre mühendisi eğitim veriliyor. Yıkımın çok olduğu yerdeyiz, biz Türk Japon Vakfı olarak beraber yol yürüyerek Malatya’da insanlara destek olmaya psikolojik destek için gayret ediyoruzKonteyner kentteki veliler öğrencilere rehabilete sağlayan resimle müzikle destek veriyoruz” dedi.
Afet Psikolojisi Platformu Başkanı Haliç Üniversitesi Öğretim Üyesi Yeşim Ünal da projeyle ilgili şunları dile getirdi: “Malatya’yı seçmenin özel nedeni Malatya’nın sesini duyurabilmek için gönüllü platformlar kuruldu. Biz psikososyal hizmetlerin yerel uzmanların yürütülmesi gerektiğini savunuyoruz o yüzden yerel uzmanlar desteklemek istiyoruz. Kitlelerin toplumların psikolojik olarak da dayanıklı olabilmemiz için risk yönetim yani her hizmetin içine psikolojik hazırlığında girmesini savunuyoruz.”
Malatya’dan da psikologlarla ortak çalışma içinde olan Türk Japon Vakfı, gönüller aracılığı ile depremzedelere ulaşacak. Bunlardan birisi de Psikolog Elif Çelik, “Rutin olarak görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Bu saha da hep kalacak psikologlar olarak burada kalmalarını ricada bulunuyorum” dedi.
Türk Japon vakfı üyeleri ve gönüllüleri 5 gün Malatya’da çalışma yaptıktan sonra Afet Psikolojisi Programını gönüllülere devredip onlarla koordinasyonu sürdürecekler.