Uzmanlar, deprem bölgesinde yerinde dönüşüm projeleri konusunda uyardı.
Projelerin yapımı için, uzlaşmalar, kamulaştırma, hakkediş ve uygulama gibi konularda sermaye, bilgi ve tecrübe gerekiyor.
Deprem sonrası artan şirket devirleri ve adi ortaklıklar nedeniyle dolandırıcılık riskine karşı vatandaşların, inşaat firmalarını dikkatle araştırmaları şart.
Ayrıca, düşük tekliflerin ileride sorun yaratabileceği ve maliyetlerin gerçekçi olup olmadığının da değerlendirilmesi çok önemli.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birliği Malatya Şube Başkanı Kadircan Esen, bu süreçte teknik ve hukuki destek almanın önemine dikkat çekiyor.
Esen açıklamasında, “Yerinde dönüşüm meşakkatli bir iş, her müteahhitin altından kalkabileceği bir süreç değil. Her yönüyle meşakkatli bir iş. Uzlaşmalar, kamulaştırma, hakkediş, uygulama bunu her müteahhit beceremeyeceği gibi sermaye, bilgi ve tecrübe isteyen bir husus, bu yüzden yerinde dönüşüme girerken firmayı iyi araştırmak gerekiyor. İşe talipli olan firmanın ortakları ve hissedarlarının 5 Şubat 2023 ile şimdi arasında fark var mı? Buna kesinlikle bakılmalı. Buna mali müşavir bir tanıdığınız sayesinde de kolayca erişebilirsiniz. Size verilen teklif metrekare de 19 -20 bin TL birim maliyetin aşağısında ise maalesef maliyetler çok gerçekçi değil. Ucuza verilecek iş, ileride çok yorucu hal alabilir. Eğer firma düşük tekliften hala para kazanacağını iddia ediyorsa ödediğiniz peşinata karşılık banka teminat mektubu isteyebilirsiniz. Tecrübeli, imar mevzuatına hakim avukatlardan, mühendislik ofislerinden kesinlikle müşavirlik hizmeti alarak riski minimize edebilirsiniz” dedi.