6 şubat depremlerden ciddi bir şekilde etkilenen Malatya’da depremin yaraları sarılmaya devam ediyor.
Şehrin ekonomisini ayakta ve canlı tutacak olan esnafın ise iş yerleri ya yıkıldı yada ağır hasar aldı. İlk etapta kendi imkanlarıyla ticareti ayakta tutamaya çalışan esnafa, daha sonrasında kentin belirli noktalarında geçici iş merkezleri kuruldu.
Depremzede esnafın yeniden ekonomiye dahil ve edilmesi ticari hayatın devamlılığının sağlanması için tahsis edilen bu konteyner kentlerde esnaf aylardır hizmet veriyor.
Cıvıl cıvıl bir çarşı, binlerce kişinin alışveriş yaptığı ticaretin döndüğü ayakkabıcılar çarşısı.
Felaketle yok oldu ve ayakkabıcı esnafı yersiz yurtsuz kaldı. Esnaf için çalışmalarını aksatmayan büyükşehir belediyesi ayakkabıcı esnafı içinde örnek ve önemli bir projeye daha imza atıyor.
6 şubat depremlerinden sonra bir kısmı yıkılan ve daha sonrasında kontrollü şekilde yıkımı gerçekleştirilen öğretmenler evinin meydanı kısa süreliğine ayakkabıcılar çarşısı olacak.
Fen işleri daire başkanı Yusuf aknişan depremden bu yana yapılan çalışmalar ve ayakkabıcı esnafı için hazırlanan geçici ayakkabıcılar çarsına yönelik bilgiler verdi.
6 Şubat’a meydana gelen depremlerden ötürü Malatya’mız çok ciddi yaralar aldı. Özellikle ticaretin kalbinin attığı Battalgazi İlçemizdeki mahallelerimizde çok ciddi yıkımlar, ağır hasarlı binalar oluştu. Öncelikle bir şehrin ayağı kalkması için orada ticaret döngüsünün olması lazım. Sayın başkanımızın çok hassasiyet gösterdiği esnaflarımız noktasında gerekli gayreti göstermekte ve birçok esnafımızın yanında olup destek olmaya çalıştık. Mülkiyeti Büyükşehir Belediyemize ait arsaların tahsisi noktasında esnaflara çok ciddi yol açtık. Esnaflarımız kalıcı işyerlerine kavuşana kadar geçici işyerlerimizle alakalı çalışmalarımız devam ediyor. Belediyemizin hemen yanında 338 dükkândan oluşan bir alan esnaflarımıza tahsis edildi. Yine mülkiyeti belediyemize ait olan doksan bir bin dev öğrencinin yanındaki alanda esnaf odalarıyla birlikte 150 tane yer yaptık. Depremden önce yaptığımız Cumhuriyet Meydanı olarak geçen alanda otopark olarak tasarladığımız kısımı da kuyumcu esnafımıza 100’e yakın dükkanımızı tahsis ettik. Millet bahçesindeki millet otoparkını da tekstilci esnafımıza teslim ettik. MATİM iş merkezinde 200’e yakın esnafımızın da tadilatlarını bitirerek onların da anahtarlarını teslim ettik. Şuan da öğretmen evinde yaklaşık 100 tane ayakkabıcı esnafımıza yer tahsisi gerçekleştiriyoruz ve çalışmaları devam ediyor. Çok kısa zamanda tamamlayıp ayakkabı esnafımızı buraya taşıyıp ticaret döngüsünü sağlamak için katkıda bulunmaya çalışacağız. Büyükşehir Belediyesi olarak sayın başkanımızın her zaman yanındadır.
Ayakkbıcılar odası başkanı Bülent karakoç da yapılan bu proje için büyükşehir belediyesi ve ekiplerine teşekkür ederek örnek ve toplu bir proje olduğunu söyledi.
Öncelikle Büyükşehir Başkanı Selahattin Gürkan’ a akabinde MESOB Başkanı Şevket Keskin’e ve bu anlamda bize çok destek sunan daire başkanına teşekkür ederiz. Talebimizi çok dile getirdik. Ayakkabı camiasını gerçekten kaliteli bir yere geçici de olsa tahsis ettiklerini düşünüyorum. Kısmet olursa 15 20 güne biteceğini düşünüyoruz. Ayakkabıcı esnafımızın Malatya için çok ciddi bir hizmettir. Örnek bir çarşı olacaktır ve vatandaş geldiğinde alışverişini rahatlıkla yapıcaktır.