Malatya, deprem felaketiyle yıkıldı ve birçok yapı da ağır hasar gördü.bu felaketten Peynirciler çarşısı da büyük yara aldı.Ancak, Malatya Büyükşehir Belediyesi, depremden etkilenen peynirci esnaflarını yeniden ayağa kalkmasını ve ticaretlerini sürdürebilmelerini sağlamak için önemli bir adım attı. Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından iş yerleri yıkılan Peynirciler Pazarı esnafı içim Abdullah gül parkı içerisinde bulunan Yöresel Ürünler Pazarı’nda yer tahsis edildi.. Bu sayede peynirci esnafı, konteynerlerde ürünlerini satma imkanı bularak ticaretlerine kaldıkları yerden devam ediyorlar .Peynirci esnafı büyük şehir belediye başkanı selahattin gürkana bu faaliyetten dolayı memnun kaldığını belirterek teşekkür etti.
“Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan burayı bize acilen tahsis etti. Buranın daha önce farklı faaliyetlere hizmet verdiğini biz de biliyorduk. Peynirciler ,Yağcılar, bal, pekmez, salça gibi erzakları bir araya getirerek Malatya'ya burada daha kolay daha hijyenik, temiz ortamda hizmet veriyoruz. Kendi adıma ,muhtarlar adına, esnaflar adına ,değerli başkanımıza büyükşehir belediye başkanımız Selahattin Gürkan'a Çok teşekkür ediyorum .Keşke gücü, imkanı yetse de her mahallede böyle pazarlar kursalar. En azından küçük küçük bir Çarşı ,küçük bir oluşum insanlar hizmet anlamında daha da Yardımcı olacağına inanıyoruz.”
“Memnunuz Akpınar esnafı olarak büyükşehir belediye başkanımız Sümer Parkı içerisindeki yöresel Dükkanı bize tahsis etti hem Köylü de rahat geldi buraya hem de müşteri de geldi. Orası hep toz toprak orada gıda maddesini satmak doğru değil.”
“Çok memnunuz konteyner dan daha iyi Burası ve gayet hijyenik burası. Bunlar gıda maddeleri hijyenik olması gerekiyor tozun içinde olmaz memnunuz esnaf olarak belediye başkanımız ve valiliğe teşekkür ederiz.”
“Memnunuz bir ekmeğimiz çıkıyor buradan Çevremizi ve tanıdıklarımız geliyor. Ben 60 yıllık esnafım yabancılar pek düşmüyor.”
“Belediyemizden Allah razı olsun başkanımızdan Allah razı olsun burayı bize verdiler işleri rast gitsin Biz memnunuz eski işler yok ama çünkü Akpınar gitti”
Deprem nedeniyle Malatya’da ki vatandaşların göç etmesi ve yeni işyerlerinin bilinmemesinden dolayı yakınan esnaf eski müşterilerinden de eser kalmadığını belirtti.
“Belediyenin verdiği bu hizmetten dolayı boşta değiliz fakat eski müşterimiz yok çünkü insanlar burayı tam olarak bilmiyor. Toplu taşıma araçları daha yeni başladı Onun da etkisi var biraz ön plana çıkmamız lazım Malatya bayağı bir göç aldı depremden dolayı.”
“Müşteri potansiyelimiz yok müşterilerimizin %80'i kayboldu. Burada idare ediyoruz müşteri ve tüketici, tüketiciden ziyade üretim az süt mamülleri az geldiği için talep yetersiz.”
“Burası uzak olduğu için buraya köylü mal getirmiyor . Mağduruz işimiz yok. Burası Park Sonuçta iş yok olmuyor o yüzden.”
“Malatya boşaldı kimse artık kalmadı, yabancılar pek gelmiyor.”
“Burası yeni ve buraya kimse pek bilmiyor ama yavaş yavaş işler oluyor.”
Malatya’da yıkımların yolları kapatmasına bağlı olarak ulaşımda da sıkıntı yaşayan vatandaşın peynirciler çarşısına uğrayamaması bir yana Süt ve süt ürünlerine gelen zammında esnaf kazancına negatif yönde etkisi olduğu söylendi.
“Fiyatlarda yükselme var bu son özellikle 45 günde bayağı bir %20 %30 yükselme oldu fiyatlarda onun da etkisi var İnsanların alım gücü düştü.”
“Fahiş bir artış var bu durum bizi çok etkiliyor 10 kilo vereceğimiz yerde 2 kilo veriyoruz. 10 kilo olacak adam yarım kilo peynir istiyor Tabii ki bu da bizi etkiliyor.”
“Kar yok zaten zorla geçiniyoruz ne getirdiysek hepsi öyle duruyor satacağımız bir kilo peynirle bir kilo yağ”
“Fiyatlar devamlı yükseliyor O yüzden satışlar Durgun”
“Mal gelmiyoruz mal bulamıyoruz çünkü işi yapan yok”