Disleksi çok bilinmemesine rağmen toplum genelinde önemli bir sorun teşkil ediyor. Buna istinaden 8 Ekim Dünya Disleksi Günü için ülkemiz de her yıl 05-11 Ekim tarihlerinde Disleksi Farkındalık Haftası olarak kutlanıyor.
Disleksi özel öğrenme güçlüğü gruplarından biri olup normal veya normal üstü zekaya sahip olan bireylerde okuma becerilerinde yaşanan güçlük olarak açıklanıyor. Özel öğrenme güçlüğü olan çocuklar en yaygın olarak okuma güçlüğü yaşıyor. Bu çocukların büyük çoğunluğuna yaşadıkları okuma güçlüklerinden dolayı da özel öğrenme güçlüğü tanısı konuluyor.
"Çocukların ilkokula başladıklarında okuma yazmayı öğrenmekte zorluk harfleri karıştırma matematik verilerini öğrenmekte zorlanma gibi belirtilerle en çok öğretmenler tarafından bize gönderiliyor bu çocuklar.Polikliniğimize geldiği zaman onlarda dikkat ettiğimiz en önemli şey aslında normal zekaya sahip çocukların yeterli eğitimi aldıktan sonra bu eğitim düzeyinden beklenen öğrenme kapasitesini geliştirememeleri oluyor yani performanslarının aslında gösterebilecekleri yeteneklerinden daha az olması ile tanıyı koyuyoruz."
Çocuk Psikiyatri Uzmanı Özlem Doğan disleksi hakkında bilinmesi gerekenleri Malatya Vuslat Tv mikrofonlarımıza anlattı. Sıklıkla bu hastalığın ilkokul çağında fark edildiğini dile getirdi :"Bu çocukları daha erken yaşta tanıyabilirsek erken yaşta tanıdan kastım ilk tanıyı biz birinci sınıfın sonuna doğru koyabiliyoruz çocuğun ilk önce yeterli bir eğitim aldığından emin olmamız gerekiyor. Birinci dönemin sonuna kadar tanı koymakdan biraz daha çekiliyoruz ve dönemin sonunu bekliyoruz bundan önce konulan tanılar erken tanı olabilir bizim için" dedi.
Erken tehşisin önemine değinen Psikiyatri Uzmanı Özlem Doğan ebeveynlerin nasıl bir yol izlemesi gerektiğine de değindi.
Belirtilerin nasıl boy gösterdiğini anlatan Uzman Doktor Doğan çözüm önerilerinde bulundu.
"Sesleri ayırt etmekte zorlanabilirler sağ sol becerilerinde ve zaman ayırt etmekte zorlanabilir.Motor becerileri daha geç gelişebilir örneğin yaşıtları bisiklet sürebilirken aynı koordinasyon becerilerini aynı anda kullanmayı beceremedikleri için zorlanabilir bu çocuklar otur becerilerinde gecikme varsa erken dönemde bu çocukları tanıya biliriz Buda çocukların yaşıtlarından geri kaldıklarını hissettirmeden yani ilkokul dönemine başlamadan özgüvenleri etkilenmeden önce müdahale etmemize yardımcı olur."
Disleksi tanımı konulmuş çocuklarda eğitimin doğru şekilde devam etmesi de büyük önem taşıyor elbette ancak bu süreçte psikolojik destek almakta şart oluyor.
"Disleksi tanısı almış bir çocukta eğitim destekleri rehberlik araştırma merkezleri tarafından belirleniyor bu çocuklar için bireyselleştirilmiş eğitim programı düzenleniyor yani çocuğun öğrenme becerileri hangi alanda gerideyiz yaşıtlarına göre ve hangi tekniklerle öğrenmesi daha kolaysa bu her çocuk için bireyselleştirilmiş bir şekilde belirlenip ona göre programa dahil ediliyor"