Malatya Vuslat TV

Türkiye'nin Efsanesi" Özgünhan"

ÖZEL HABER

Sultansuyu Tarım İşletmesi’nde damızlık olarak yaşamını sürdüren Türkiye’nin en meşhur aygırı Özgünhan’ın tayları bugüne kadar girdiği tüm yarışlarda adından başarıyla söz ettirdi. 26 yaşındaki Özgünhan’ın 6 Şubat depremlerinin ardından yaşadığı travma ve bakıcısıyla arasındaki duygusal bağ, hepinize duygusal anlar yaşatacak.

At deyip geçmeyin…

O, Türkiye’nin en çok tutulan, taylarının en pahalı bedellere satıldığı Özgünhan….

Annesi, Sultansuyu doğumlu, şampiyonlar dünyaya getirmiş bir arap atı… O şampiyonlardan biri de arap atı hayranlarının vazgeçilmezi Özgünhan…Teknik müd. Yard. Veteriner hekim Eren Karabulut şunları söyledi “ Özgünhanın annesi 39 name Sultansuyu yetiştirmesi Anadolu Tarım İşletmesine damızlık kısrak olarak tahsil edilmiş orada Özgünhan gibi 4-5 gibi şampiyonu var Yavuzcesi var, Doğujuanı çok değerli bir anne hattına sahip yani işletmemiz için de bir anlamı var çünkü name sülalesi bu işletmenin kısa kadrosunun en temel noktasını oluşturur” şeklinde konuştu.

Onun aygır kadrosuna geçmeden önce de çok başarılı bir yarış hayatı olmuş. Eren Karabulut “Özgünhan’ın yarış hayatı çok başarılı hatta şöyle Özgünhanın yarış hayatında ki en büyük sıkıntısı Susam Kemiklerinde yani ayağının bir bölümünde kırığı vardı o şekilde koştu o kadar acıya rağmen çok başarılı bir yarış hayatı oldu ve hala sahipleri TİGEM’e satan sahipleri bu atın yavrularını da alıyor”dedi.

Efsane atın sıradan bir at olmadığını da insanlara yaklaşımı, zekası ve duygusallığı ile anlayabilmek mümkün…

16 yıllık Bakıcısı Oktay Özhan onu şu sözlerle anlatıyor. Özhan, ” Özgünhan bir rekor, bir sevda ve bir aşk” ifadelerini kullandı.

Ancak 26 yaşında olan ve bir atın iyi bakılması halinde ortalama 25 yıl yaşadığını düşündüğümüzde Özgünhan’ın son yıllarda oldukça yoğun hastalıklarının ve eklem ağrılarının olmasını anlayabilmemiz mümkün… Karabulut, ” Yaş itibariyle kas erimesi, harekette kısıtlanma sağ arka kaslarında zayıflık meydana gelmişti sonuçta yaşlı bir hayvan 26 yaşında ki atı biraz destekleyici tedaviler yapmamız gerekir Hekimin olması gerektiği gibi müdahaleler gereken müdahaleleri yaptık sağ olsun o da cevap verdi şuan için herhangi bir problem yoktur” dedi.

6 Şubat’ta yaşanan depremler, Özgünhan’ın travma yaşamasına sebep olmuş. Bakıcısı ile sarsılmaz bir duygusal bağ kuran Özgünhan, depremde yakınlarını kaybettiği için Oktay beyin haraya 4 gün boyunca gelmemesiyle hayata küsmüş Özhan, ” Deprem zamanı ben 4 gün geç geldim ve geldiğim zaman geceydi Özgünhan kendi yerindeydi üstünde bir örtüsü vardı ama örtüsü ıslanmıştı sesimi duyduğu zaman bana küstü ve yoluna devam etti.

Emeklilik zamanı gelen Bakıcı Özhan, baba diye seslendiği ve sağlıklı uzun yıllar dilediği Özgünhan ölmeden de mesleğe veda etmek istemiyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.