Kalbin atması için uyarı oluşturan elektrik sinyalleri düzgün çalışmadığında kalp düzenli hızlı, düzenli yavaş veya tamamen düzensiz atabiliyor.
Kalpte ritim bozukluğu çoğu kez zararsız olsa da bazen hayatı tehdit edebiliyor. Öyle ki bozulan kalp ritmi, kan basıncında dramatik düşüşe, hatta kalp atışının durmasına bile sebep olabiliyor. Bu durumun ani kalp ölümünün en sık nedeni olduğuna dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Dr. Nur Kamer Kaya İnalkaç,“Kalp atışı hızlı ya da yavaş hissediliyorsa veya kalp atışı sırasında bir atımlık boşluk oluyor hissi yaşanıyorsa, kardiyoloji doktoruna muayene olmak yaşamsal önem taşımaktadır. Eğer göğüs ağrısı, nefes darlığı ya da bayılma belirtileri varsa acil servise başvurulmalıdır” dedi
Bu belirtilerle sinyal veriyor!
Göğüste hızlı veya yavaş kalp atımı hissetmek, göğüs ağrısı, nefes almada zorluk, yorgunluk, baş dönmesi, terleme, bayılma veya bayılacakmış gibi hissetmek ritim bozukluğunun belirtilerini oluşturuyor. Ancak kalpte ritim bozukluğunun bazen hiç sinyal vermediğine işaret eden İnalkaç, düzenli olmayan ritim bozukluklarının kimi zaman doktor muayenesinde tesadüfen fark edilebildiğini söylüyor.
Ritim bozukluğu ölümcül olabilir
Her ritim bozukluğu ciddi bir sorun anlamına gelmiyor. Zararsız kalp aritmileri, kardiyoloji uzmanının muayene ve tetkikleriyle takip altına alınabiliyor. Hayatı tehdit edici semptomlara yol açabilen aritmi hakkında uyarıda bulunan Uzman, “Eğer göğüs ağrısı, nefes darlığı ya da bayılma belirtileri varsa, acil servise başvurulması yaşamsal öneme sahiptir. Ciddi ritim bozukluğu ve acil olan ‘ventriküler fibrilasyon’ olarak adlandırdığımız durumdur. Bu ritim bozukluğu kan basıncında dramatik düşüşe neden olabilir. Kişi saniyeler içinde yere düşebilir, nefes alması ve kalp atışı durabilir. Bu tablo ani kalp ölümünün en sık sebebidir. Bu durumda 112 aranmalı ve olay yerinde temel yaşam desteği eğitimi alan bir kişi varsa doğrudan hastaya kalp masajına başlamalıdır” şeklinde konuştu.