Malatya Vuslat TV

Meme Kanserinde Erken Tanı Hayat Kurtarıyor

SAĞLIK

Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biridir. Erken evrede teşhis edildiğinde tedavi şansı oldukça yüksektir, bu nedenle kendi kendine meme muayenesi, düzenli doktor kontrolleri ve gerekli tarama testleri büyük önem taşır. Radyasyon Onkolojisi Bölümünden Doç. Dr. Fatih Demircioğlu meme kanseri hakkında önemli bilgiler verdi.

Doç. Dr. Fatih Demircioğlu meme kanserinde erken teşhis ve tarama yöntemlerinin kurtarıcı olduğunu ifade ederek hastalık hakkında da önemli bilgiler paylaştı.

Meme Kanseri Nedir?

Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıyla oluşan, genellikle memede ele gelen kitle, meme cildinde çekinti veya koltuk altında şişlik şikâyetleri oluşturan bir kanser türüdür. Ülkemizde ve Dünyada kadınlarda görülen en sık kanser türü olup, kadınlarda kansere bağlı ölümlerin en sık nedenidir. Erkeklerde de nadiren görülmektedir.

Farkındalığın Önemi Oldukça Büyük

Meme kanseri erken teşhis edildiğinde tedavi ile tam iyileşme oranı yaklaşık %95 düzeyindedir. Bunun en önemli ayağı Sağlık Bakanlığı’nın da yürüttüğü kanser tarama programlarıdır. Bu program doğrultusunda 20 yaşın üzerindeki her kadına düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapılması, 40 yaşın üzerinde ise yıllık klinik taramaları ve mamografi tetkiki çok önemlidir. Farkındalık ayı, bireyleri düzenli tarama yapmaya teşvik etmeyi ve toplumu bilinçlendirmeyi amaçlar.

Erken Teşhis ve Tarama Yöntemleri Çok Önemli!

Kendi kendine meme muayenesi: Kadınların ayda bir kendi göğüslerini muayene ederek olası kitleleri fark edebilmesi için önemli bir adımdır.

Mamografi: 40 yaş ve üzerindeki kadınların düzenli olarak mamografi çektirmesi önerilir.

Ultrason: Özellikle mamografide yeterli sonuç alınamayan durumlarda ek bir görüntüleme yöntemi olarak kullanılır.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.