Ağbaba: "Kayısımız Ayakaltı Oldu" Deniyor Ama Kimse Oralı Olmuyor!

Cumhuriyet Halk Partisi Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada Malatya’da deprem sonrası yaşanan sıkıntılara değindi, kayısının ve üreticilerin yaşadığı sorunları dile getirdi. Ağbaba, üreticimiz “Kayısımız ayakaltı oldu diyor” ama kimsenin sesi çıkmıyor diyerek isyan etti.

Beril DANE ÇUHACI
Beril DANE ÇUHACI
06 Temmuz 2024 Cumartesi 12:19
Ağbaba: "Kayısımız Ayakaltı Oldu" Deniyor Ama Kimse Oralı Olmuyor!

Cumhuriyet Halk Partisi Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada Malatya’da deprem sonrası yaşanan sıkıntılara değindi, kayısının ve üreticilerin yaşadığı sorunları dile getirdi. Ağbaba, üreticimiz “Kayısımız ayakaltı oldu diyor” ama kimsenin sesi çıkmıyor diyerek isyan etti.

DEPREM SADECE BİNALARI DEĞİL PSİKOLOJİMİZİ DE YIKTI

Meclis kürsüsünde depremler ilgili çok defa konuştuğunu belirten Ağbaba, “ Malatya, diğer 4 il gibi maalesef büyük depremi yaşadı ve bu depremin yaralarını sarmaktan hâlâ uzağız. Malatya büyük bir sahipsizlik duygusuyla baş başa bırakılmış durumda. Deprem sadece binalarımızı yıkmadı, deprem maalesef psikolojimizi yıktı, Malatya büyük bir travmayla karşı karşıya, hâlâ büyük bir sahipsizlik duygusu egemen ve Malatya’da hâlâ bir ilerleme katedebilmiş değil, hâlâ büyük bir belirsizlik var, hâlâ birçok problemle boğuşmak zorunda kalıyor. Malatyalılara söz verdim, Malatya’nın depremle ilgili nasıl bir yıkıma uğradığını anlatmaya devam edeceğim. Malatya’nın çarşısı yok, hâlâ esnaflar kan ağlıyor, hala konteynerlerde kalan insanlar var, hâlâ evlerine yerleşememiş insanlar var, hâlâ orta hasarlı binalarda problem devam ediyor, yerinde dönüşümle ilgili problem devam ediyor, TOKİ’nin yapmış olduğu konut sayısı sadece yüzde 7’si, 100 kişiden 93'ü hâlâ başka şehirlerde ve konteynerlerde yaşamaya devam ediyor.” Dedi.

ÜRETİCİLER “KAYISIMIZ MAALESEF AYAKALTI OLDU” DİYOR

“Depremin vurduğu bir kentte bir önemli problemimiz daha var, o da dünyaca meşhur kayısımız, kayısı da maalesef çok zor günler geçiriyor” ifadeleriyle konuşmasını sürdüren Ağbaba, “Toplam kayısı rekoltemiz 107 bin ton civarında açıklanmış durumda, Malatyalı üretici diyor ki: “Kayısımız maalesef ayakaltı oldu.” diyor. Geçen yıl sarı kayısı 160 TL’den, gün kurusu 220 TL'den alıcı bulurken bu yıl şu an pazarda 100 ila 140 TL arasında alıcı buluyor. Enflasyon TÜİK’e göre yüzde 71 ancak bizim kayısımızın fiyatı düşmeye devam ediyor. Eğer bu enflasyona göre hesaplarsanız, sarı kayısının 220 TL, gün kursunun 312 TL olması lazım. Toprak Mahsulleri Ofisinden de Tarım Bakanlığından ne de AK PARTİ milletvekillerinden maalesef ses çıkmıyor, ; arkadaşlar sanki başka illerin milletvekilleri gibi, kayısıyla ilgili bir şey konuşmuyor. Toprak Mahsulleri Ofisi 2021 yılında büyük bir gösteriyle “Kayısı alacağız.” dedi, bir sefer aldılar, ondan beri kayısı almıyorlar hatta depremde “Enkazın altındaki kayısıları alın.” diye çağrı yaptık, maalesef almadılar. Bizim belediyelerimiz devreye girdi.” İfadelerini kullandı.

1 KİLO KAYISI GEÇEN YIL 8 LİTRE, BU YIL 3 LİTRE MAZOT EDİYOR

Geçen yıl üretim maliyetleri ile bu yılı karşılaştırarak konuşmasını sürdüren Veli Ağbaba, “ Geçen yıl mazotun litresi temmuzda 24 TL’ydi, bu yıl 44 TL; geçen yıl işçi yevmiyesi 447 TL’ydi, bu yıl 900 TL; geçen yıl bir ton gübre 7.800 liraydı, bu yıl 13.500 TL; geçen yıl bir ton çiçek ilacı 300 liraydı, bu yıl bin TL; maalesef sulama birlikleri de suya yüzde 400 zam yaptı. Geçen yıl 1 kilo kayısıyla 8 litre mazot alınırken bu yıl 1 kilo kayısıyla 3 litre mazot alınabiliyor; geçen yıl 10 kilo kayısıyla 6 ton çiçek ilacı alınırken bu yıl 10 kilo kayısıyla 1 ton ilaç alınabiliyor yani bunu lütfen görün. Kayısıyla ilgili tedbirleri almak lazım yoksa Malatyalılar alın terlerinin karşılığını alamayacaklar. Depremden zarar görmüş Malatya'da insanları tutan şeylerden biri de kayısı, insanlar kayısı bahçeleri nedeniyle ikamet ediyorlar; bunu da dikkatlerinize sunmak istiyorum.” şeklinde konuştu.

BİR DE “TARSİM” DİYE BİR PROBLEMİMİZ VAR.

“Bir de “TARSİM” diye bir problemimiz var” diyen CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “ Maalesef hem Toprak Mahsulleri Ofisiyle hem  TARSİM’le ilgili başımız büyük belada. Bu yıl 650 metre ile 1.000 rakımı arasında kalan ova bölgelerinde ürün kaybı var, ürün miktarı yüzde 30 civarında. Bu yıl değişik zamanlarda ve yerlerde fırtına kayısı ağaçlarını kökünden söktü, dallarını kırdı, olgunlaşmamış kayısıları yere serdi. Meydana gelen fırtınada dökülen kayısıların bir kısmı olgunlaşmamış, islime verilmez, gün kurusu olmaz. Olgunlaşmamış olanların bir kısmı yere düştüğü için parçalanmış durumda. Bu durumda, dökülmüş olan kayısıların ancak üçte 1’i kurtarılacak ancak TARSİM eksperlerinin canı yanmış üreticiye yerdeki ürününü alıp islime atmasını tavsiye ediyor, TARSİM’in bu zararı karşılayamayacağını söylüyor; sudan sebeplerle üreticiye ret veriliyor.  TARSİM sistemiyle ilgili bu kürsüden defalarca konuşma yaptım. Yaşanan iklim değişikliği nedeniyle TARSİM mutlaka yönetmelik değişikliğine gitmelidir. Mevcut sözleşme esaslarında yer almayan yeni zarar türleri ortadayken bu sorunun inatla çözülmek istenmemesini de anlamak mümkün değil, âdeta Malatya cezalandırılmaya çalışılıyor. TARSİM başta Malatya olmak üzere talep edilen her bölgede sigorta kapsamını genişletmeli, bedelini üreticiden almalıdır. Ayrıca, hâlâ sulama sorunumuz çözülebilmiş değil. Maalesef Malatya'nın sesini duyan yok ama inatla herkes duyuncaya kadar deprem bölgesinde zarar gören Malatya'nın sesi olmaya, kayısının sesi olmaya devam edeceğim” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner87

banner83