Tarımda 3 Yıllık Destek Paketi Yürürlükte

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2025-2027 yıllarında bitkisel üretimi desteklemek amacıyla yeni bir destekleme programını yürürlüğe koydu. Program, çiftçilere verim, kalite ve çevreci yaklaşımlar için çeşitli teşvik sunuyor.

Sultan
Sultan
01 Eylül 2024 Pazar 17:52
Tarımda 3 Yıllık Destek Paketi Yürürlükte

Bitkisel üretime yönelik yeni destekleme uygulaması yürürlüğe girdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2025-2027 yıllarını kapsayan 3 yıllık destekleme programıyla verim ve kalitenin artırılması, üretim planlaması ve çevreci yaklaşımların benimsenmesini hedefliyor.

Program sayesinde çiftçilere temel destek, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme destekleri sağlanacak.

Destekler, ürün kategorilerine göre belirlenen katsayılar üzerinden hesaplanacak ve Temel destekLİ ürünler için mazot maliyetinin %50’si ve gübre maliyetinin %25’i karşılanacak.

2025 üretim yılı için destek katsayı değeri dekara 244 TL olarak belirlenirken, örneğin 2. kategoride yer alan arpa, buğday üreten çiftçiler dekara 317,2 TL, 3. kategoride yer alan ayçiçeği, fındık, soya, kuru fasulye, çay üreten çiftçiler dekara 366 TL, 4. kategoride yer alan pamuk ve çeltik üreten çiftçiler ise, dekara 549 TL temel destek alacak.

Ayrıca, su kısıtı olan bölgelerde ek destekler sağlanacak ve tarımsal yayım hizmetleri artırılacak.

Planlı üretim kapsamında yer alan ürünleri, havzasında üreten çiftçilere temel desteğe ilave destek verilecek ve mazot maliyetinin %100’ü ile gübre maliyetinin %50’si karşılanacak.

Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından süt havzası olarak belirlenen illerde (Amasya, Bingöl, Bitlis, Çorum, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Muş, Tokat ve Tunceli) yem bitkisi üreten çiftçilere destek katsayısının %50’si kadar ilave planlı üretim desteği verilecek.

Karar Kapsamındaki Diğer Destekler ise şu şekilde;

Biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği, 2025 yılında örtü altı paket destek tutarı 2.550 TL’den %50 artırılarak 3.825 TL’ye, açıkta paket destek tutarı ise, dekara 870 TL’den bin 305 TL’ye çıkarıldı.

Lisanlı depolarda muhafaza edilen ürünler için kira desteği; Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen kira ücret tarifesinin %75’i olarak ödenecek.

Çiftlik Muhasebe Veri Ağı sistemine katılım primi desteği de; %50 oranında arttırılarak bin 500 TL’ye çıkartıldı.

Son Güncelleme: 01.09.2024 18:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner87

banner83