Yeşilay “Bağımlılıkla Mücadele Akran Uygulayıcı Eğitimi” Gerçekleştirdi

Bağımlılıklara karşı farkındalık yaratma amacıyla çalışmalar gerçekleştiren ve birincil önleme faaliyetleri ile gençlere ulaşmayı hedefleyen Yeşilay, genç gönüllülere yönelik Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı’nın (TBM) İstanbul ayağını 5-8 Ekim 2023 tarihleri arasında SETA İstanbul’da gerçekleştirdi.

Rabia Işık
Rabia Işık
10 Ekim 2023 Salı 09:45
Yeşilay “Bağımlılıkla Mücadele Akran Uygulayıcı Eğitimi” Gerçekleştirdi

Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) Akran Uygulayıcı Eğitimine İstanbul’da üniversite eğitimini sürdüren Genç Yeşilay Kulübü üyesi 65 öğrenci ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gönüllüleri katıldı. Dört gün süren eğitim programında, alanında uzman eğitmenler tarafından sunumlar, uygulamalar ve atölyeler düzenlendi.  

Bağımlılıklara karşı birincil önleme temelli bir farkındalık programı olan TBM’nin, genç bireyler arasında yaygınlaştırılması ve akran eğitimi faaliyetlerinin desteklenmesi hedefiyle gerçekleşen program; “Yeşilay Önleme Çalışmaları ve TBM”, “STK’da Gönüllü Olmak”, “Gelişen Dünyada Bağımlılıklar” başlıklı sunumlarla başladı. 

Eğitimde “Sağlıklı Yaşamın Temelleri”, “Alkol ve Madde Bağımlılığı”, “Kumar Bağımlılığı”, “Tütün Bağımlılığı”, “Teknoloji Bağımlılığı”, “Akran Arabuluculuğu”, “Yetişkin Eğitim İçerikleri Uygulamaları”, “Etkili Sunum Teknikleri”, “Bağımlılık Atölyesi”, “Savunuculuk ve Federasyon Yönetimi” başlıkları ele alındı. Eğitimin son günü genç gönüllülere, sahada gerçekleştirecekleri eğitimlerle ilgili uygulamalar yaptırıldı ve geri bildirimler verilerek uygulama becerileri geliştirilmiş oldu.

“Gençlerimizle birlikte Türkiye'yi daha sağlıklı bir geleceğe taşıyabiliriz” 

Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Samet Koca eğitim programında gerçekleştirdiği açılış konuşmasında, “Bağımlılıklar konusunda akran etkisinin olumlu ya da olumsuz yönde çok etkileyici olduğunu biliyoruz. Yeşilay olarak bu eğitimle, bağımlılıklarda akran etkisini olumlu yönde kullanmayı amaçlıyoruz. Bağımlılıkla mücadele, sadece Yeşilay'ın değil, hepimizin sorumluluğunda olan bir konu. Bu eğitimde elde edeceğiniz bilgi ve becerilerle, bağımlılıkla mücadeledeki rolünüzü daha da güçlendireceksiniz. Hep birlikte, bağımlılıkla mücadelede daha büyük bir etki yaratabilir ve Türkiye'yi daha sağlıklı bir geleceğe taşıyabiliriz.” dedi. Koca, konuşmasını bitirirken Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Akran Uygulayıcı Eğitimi'ne katılım sağlayan tüm gençlere tebriklerini ve teşekkürlerini iletti. 

Proje ile dayanışmadaki sürekliliğin sağlanması hedefleniyor

Akranlar arası eğitim faaliyetleri gerçekleştirmek, dayanışmadaki sürekliliğin sağlanması, gençlerin Yeşilay’ın mücadele ettiği alanlarda bir amaç edinmesi ve gençlerin bağımlılıklarla mücadele konusunda bir duruş oluşturması için farkındalık yaratmayı amaçlayan eğitim programına katılan genç gönüllüler, bağımlılıkla ilgili farkındalıklarının arttığını ve öğrendikleri bilgiler çerçevesinde çevrelerinde bağımlılıklara karşı bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştireceklerini belirttiler.

Her oturumda en az bir uygulama/etkinliğin düzenlendiği eğitim programının sonunda, katılımcılara sertifika töreni düzenlendi. Sertifikalarını alan katılımcılar, kendi üniversitelerinde veya bölgelerinde bağımlılıkla mücadeleye katkı sağlayacaklar. Üniversitelerindeki en az 250 akranına ulaşarak eğitim verecek ve bağımlılıklar konusunda farkındalık yaratmış olacaklar. 

Yeşilay, bağımlılıklarla mücadelede genç gönüllülerin gücüne inanıyor ve onlara yönelik eğitim programlarına devam ediyor. Yeşilay, TBM Akran Uygulayıcı Eğitimi’nin yanı sıra, Genç Yeşilay Kulüpleri, Yeşilay Gönüllüleri Platformu, Yeşilay Gençlik Kampı, Yeşilay Münazara Turnuvası gibi farklı projelerle de gençleri bağımlılıklardan korumak ve sağlıklı yaşam kültürünü yaymak için çalışmalarını sürdürüyor.

***

Yeşilay Hakkında

1920 yılında faaliyetlerine başlayan, dünyanın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biri olan Yeşilay; insan onurunu ve saygınlığını temel alır. Tüm toplumu ayrım gözetmeden zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışır. Millî ve ahlaki değerleri önceler. Ulusal ve uluslararası düzeyde önleyici ve rehabilite edici halk sağlığı ile savunuculuk çalışmaları yürütür. Alkol bağımlılığıyla mücadele hedefiyle kurulmuş; kuruluşundan günümüze bağımlılık türleri artıkça Yeşilay’ın tüzüğüne yeni çalışma alanları eklenmiştir. Alkolden sonra; tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı mücadele alanlarına dâhil olmuştur.

 

Türkiye genelinde 120 Yeşilay şubesi, dünya genelinde 97 Ülke Yeşilayı bulunmaktadır. 2015 yılında kurulan Yeşilay Danışmanlık Merkezleriyle (YEDAM) bağımlı bireylere ve yakınlarına ücretsiz ayaktan psikososyal destek hizmeti verilmektedir. Türkiye’nin 81 ili ve KKTC’de olmak üzere toplam 107 YEDAM bulunmaktadır. YEDAM’a 115 Danışma Hattı üzerinden ulaşılabilmektedir.

 

Türkiye’ye özgü bir bağımlılık rehabilitasyon sistemi olan her biri 40’ar yataklı Yeşilay Rehabilitasyon Merkezleriyle Bursa ile Diyarbakır’da alkol ve madde bağımlısı bireylere yatarak hizmet verilmektedir.

 

Toplumu bağımlılıklardan korumak ve bilinçlendirmek için yaptığı çalışmalarından dolayı Yeşilay, 1934 yılından bu yana “Kamuya Yararlı Cemiyetler” arasında yer almaktadır. “Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) Özel Danışmanlık Statüsü”ne ve “Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) Türkiye Mükemmellik Ödülü”ne sahiptir.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner87

banner86