Beslenmede Su Tüketiminin Önemi! Uzman Diyetisyen Burcu Çoban Açıkladı..

Su, bütün canlıların yapılarının en büyük bölümünü oluşturur. En doğal sıvıdır ve insan vücudunun fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için en gerekli besin öğesidir. İnsan vücudu su seviyesi düştüğünde çeşitli biçimlerde alarm veriyor. Bedenimizin yüzde 70’ni kaplayan su vücut ısısını düzenliyor, eklemlerimizi ve organlarımızı koruyor ve oksijenin hücrelere ulaşmasını sağlıyor.

12 Nisan 2023 Çarşamba 13:53
Beslenmede Su Tüketiminin Önemi! Uzman Diyetisyen Burcu Çoban Açıkladı..

Vücut fonksiyonlarının sağlıklı şekilde işlemesi için su miktarının dengeli seyretmesi hayati bir durumdur.
Yeterince su içilmemesi durumunda karşılaşılan sağlık problemlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
-Ağız ve dudak kuruması
Su kaybı olduğunda susarsınız. Ağzınızda kuruma olur, dilinizde de hafif şişkinlik görülür.
Bu hale yapacak en uygun şey su içmektir. Buna rağmen susuzluk hissi geçmiyorsa o zaman geri planda başka sebepler olabilir.
-Koyu renk idrar
Su kaybı yaşayan kişide doku kurudukça ve tansiyon düştükçe böbrekler devreye girer ve suyu idrarı yoğunlaştırarak ya da idrarın üretimini tamamen durdurarak muhafaza etmeye çalışır.
Bu durumun sonucunda idrar rengi de koyu sarıya dönüşür.
-Kabız olmak
Sağlığımız yerindeyken yediklerimizi kalın bağırsağın kollon kısmından rahatça geçer. Kolon yediğimiz yiyeceklerden suyu emip geride atıkları bırakır. Geride kalan atık dışkıyı oluşturur.
Kabızlık, kolon çok fazla su emmeye çalıştığında ya da kas kasılmaları yavaşladığında gerçekleşir. Su kaybı yaşadığımızda kolon besinden daha fazla su emmeye çalışır., dışkı daha sert ve kuru olur. Bu da kabızlıkla sonuçlanır.
-Cildin esnekliği düşer
Dehidrasyon cildin esnekliğini azaltır. Doktorlar su kaybını test etmek için elin arkasında deriyi yukarı doğru çekip bırakırlar.
Su seviyesi normalken çekilen deri hemen düşer . susuzluk varken bu hareket yavaş gerçekleşir.
-Kalp çarpıntısı
Kalp düzgün çalışmak için sağlıklı bir vücut ister.
Kalp de bir tür kas olduğu için kan akışındaki düşüş ve dehidrasyondan kaynaklanan elektrolit yoğunlaşmasındaki değişimlerden ötürü nabızda değişiklikler görülür.

-Baş dönmesi
Tansiyon düşüklüğüyle beraber dehidrasyon bizim baygın hissetmemize yol açabilir .
Dehidrasyona bağlı sersemlemenin anahtar işaretlerinden biri çok hızlı ayağa kalkıldığında yaşanan baş dönmesi olarak niteleniyor.

-Yorgunluk ve tükenmişlik hissi
Vücutta yeterli su miktarı varken su, kan basıncını düzenlemek ve damarlarda yeterli kanı muhafaza etmek için hücrelerden damarlara hareket eder.
Kronik dehidrasyonda kan hacmi ve tansiyon düştüğünde kan damlasındaki oksijen içeriği de düşer. Yeterli oksijen olmayınca kas ve sinir fonksiyonları yavaşlar ve yorgunluk hissi verir.

-Vücut ısısının yükselmesi
Su vücut ısısını düzenlemede kritik rol oynar. Vücut ısısı arttığında terlemeye başlarız.
Terlemeyle vücut ısısı düşer. Dehidrasyon olduğunda terleme durur ve vücut ısısıs hızla yükselir.
Daha çok su içmenin yolları:
!Güne su ile başlayın
!Suya lezzet katın
!Masanızda su bulundurun
!Su ihtiyacınızı meşrubatlarla gidermeyin
!İçtiğiniz su miktarlarını kontrol edin

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner87

banner86